Jog

Időpont: február 24., március 3., 10. (kedd 20:00-tól) + 2 "gyakorlati" alkalom

Kreditérték: 4 kredit

Helyszín: PT


Dr. Szerletics Antal, PhD
Adjunktus, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Szerletics.Antal@uni-nke.hu

A kurzus célja, hogy betekintést nyújtson a magyar jogrendszer és igazságszolgáltatás működésébe. A hallgatók a félév során három alkalommal tanórai keretek között ismerkednek meg a magyar jogrendszer felépítésével és általános jellemzőivel (főbb jogágak, anyagi jogi előírások, intézményrendszer). A félév második felében a csoport az igazságszolgáltatás gyakorlati működésébe nyer betekintést egy büntetés-végrehajtási intézetben illetőleg egy bíróságon tett látogatáson keresztül. 

A tantárgy felépítése:

1)    A magyar jogrendszer szerkezete. A jogforrások. A jogrendszer jogágak szerinti tagozódása. (közjog és magánjog, alkotmányjog, alkotmányos alapintézmények)
2)    Büntetőjogi, büntető-eljárásjogi és bv. jogi kérdések
3)    Kitekintés. Az igazságszolgáltatás működése kontinentális és angolszász jogrendszerekben (esküdtbíráskodás, precedens)
4)    Látogatás bv. intézetben
5)    Bírósági tárgyaláson való részvétel

Ajánlott irodalom:

•    Közigazgatási alapvizsga jegyzet (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest, 2014) ('Alkotmányos és jogi alapismeretek' c. fejezet, pp. 9-37) Letölthető: http://vtki.uni-nke.hu/kozigazgatasi-vizsgak/kozigazgatasi-alapvizsga/tananyag-es-kovetlemenyrendszer
•    Trócsányi László -Schanda Balázs: Bevezetés az alkotmányjogba (HVG-ORAC, Budapest, 2013)
•    Kis Norbert - Hollán Miklós: Büntetőjog I-II. (Általános és különös rész, Dialóg Campus, Budapest-Pécs, 2013, 2011)
•    Szabó Miklós (szerk.): Bevezetés a jog- és államtudományokba (Bíbor kiadó, Miskolc, 2012, ötödik kiadás)
•    Tansegédlet a büntetés-végrehajtási jog tanulmányozásához (Kiadja: ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszéke, Budapest, 2014). Letölthető: www.ajk.elte.hu → A Karról → Tanszékek → Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék