Vágó Péter: Közép-Európa-ismeretek

Időpont: kedd 18:00-tól

Kreditérték: 5 kredit

Helyszín: PT


Tematika:
1. Óramegbeszélés. Bevezető: A Közép-Európa fogalom. Lehetséges definíciók, a régió lehetséges lehatárolásai.
2. A közép-európai régió történelmi fejlődésének máig ható sajátosságai.
3. A két nagy szomszéd között: Németország és Oroszország történelmi hatása és mai kapcsolata a közép-európai kisebb államokkal.
4. A visegrádi együttműködés.
5. Lengyelország 1. Általános bevezető.
6. Lengyelország 2. A lengyel-magyar kapcsolatban rejlő lehetőségek.
7. A régió jelenlegi helyzetének értékelése. Magyarország sajátos lehetőségei és nehézségei a régiós együttműködés vonatkozásában.
8. Visegrádi nyelvi alapozó: a lengyel, cseh és szlovák nyelvek alapvető jellemzői, főbb kiejtési szabályok, tipikus nevek, hasznos kifejezések, a mentalitásra jellemző mondások, nyelvtörők.
9. Visegrádi nyelvi alapozó - folytatás. Közép-európai régiós ösztöndíj-lehetőségek (részképzés, szakmai gyakorlat, nyári egyetemek stb.) áttekintése (CEEPUS, Visegrad Fund, kétoldalú szerződések stb.). A régió turisztikai kínálata.
10. A hallgatók prezentációi.
11. Összefoglalás, értékelés.

A kurzus teljesítésének feltételei:

  • jelenlét és aktív részvétel az órák 80%-án
  • egy szabadon választott, a kurzus témájához kötődő, la. 100 oldalas könyv elolvasása, arról 1,5-2 oldalas vélemény, elemzés írása
  • a 10. héten 10-15 perces prezentáció egy egyeztetett, a hallgatót különösen érdeklő résztémában, ami lehet a választott könyv témája is
  • szóbeli vizsga az utolsó héten minden hallgató egyidejű részvételével előre kiadott kérdéslista alapján (az oktató minden óra után összegyűjti az elhangzott dolgokból a 4-5 legfontosabb információt, a hallgatóknak ezekről kell tudniuk néhány mondatot mondani, az adott jelenségek lényegét röviden meghatározni - a szóbeli vizsga célja annak ellenőrzése, hogy a hallgatók a gyakorlatban is tudnák-e használni a kurzuson szerzett ismereteket)