A mesterszakos hallgatóknak lehetőségük van arra, hogy online kurzusokat végezzenek például az edX vagy a Coursera keretein belül.

Ezek olyan gyűjtőoldalak, ahol a világ számos egyetemének online formában is elérhető kurzuskínálata található meg. A teljesítés ugyan hasonló a rendes egyetemi kurzusokéhoz: általában hetente vagy kéthetente vannak előadások, amelyek online követhetőek. Egyik kurzus több hétről-hétre való felkészülést kíván mint a másik, az egyiknél van félév közben számonkérés, míg a másiknál nincs, stb. Minden kurzus leírásában megtalálhatóak a követelményeket és a számonkérés módja.

A két legnagyobb MOOC oldal az edX és a Coursera, de természetesen számos másik is elérhető. Az alábbi oldalakon lehet böngészni ennek a kettőnek a kurzuskínálatát:
 

Aki úgy gondolja, hogy a szakkollégiumi kurzuskínálat helyett inkább egy online kurzust végezne, akkor vegye fel az Online kurzust a Moodle-ben és a kiválasztott kurzus leírását/linkjét küldd át mihamarabb küldje át a vezetőségnek. Ezt követően tudjuk jelezni, hogy hány kreditért tudnánk beszámítani a kurzust.

Fontos, hogy csak akkor tudjuk majd elfogadni kurzusteljesítésként az online kurzust, ha erről születik végül egy igazolás is. Néhány esetben a teljesítésről szóló igazolás kiállításáért fizetni kell, de ezt az összeget természetesen átvállaljuk, ha valaki sikeresen elvégezte a kurzust.