Előadó: Koronkai Zoltán SJ, villamosmérnök, jezsuita szerzetes.

A kurzus célja

Szilárd teológiai alapokat adjon fiatalok számára arról, hogy mit jelent kereszténynek lenni. Mutassa be a főbb keresztény életállapotok (házasság, szerzetesség, papság) sajátosságait és egymáshoz való viszonyukat, különös tekintettel a világi keresztények küldetésére. Mutasson be eszközöket, utakat, melyek a hallgatók személyes megkülönböztetését segíti, hogy felismerhessék és elmélyíthessék saját élethivatásukat. Az egésznek legyen egy gyakorlati jellege is az ismeretközlés mellett, hogy mindenki a saját egzisztenciális kérdéseivel is találkozzon.

Témakörök

1. Az ember hivatása.

Mi az ember? A keresztény antropológia alapjai. Az élet értelmének kérdései, emberi egzisztencia, mint hivatás. Az isteni képmás (ember csak Istenből érthető meg, Fides et Ratio). Krisztus mint az ember kinyilatkoztatója

 

2.  A keresztény hivatása

Mit jelent kereszténynek lenni? A keresztény ember alaphivatása, a keresztség teológiájának kifejtése. Krisztusban megfeszítve lenni és feltámadásában részesülni. Életszentség, a szeretet hivatása, Krisztus követése, Szentlélek szerepe, keresztény lét radikalitása, az életszentség eszközei.

3. Küldetésünk

A misszió teológiája. Szeretet mint a misszió forrása és célja. Misszió és üdvösség (ha van üdvösség a kereszténységen kívül, akkor minek a misszió?) Mire szól a küldetésünk? (evangelizáció, a világ átalakítása stb.)

4. Keresztény életállapotok teológiája

életállapotok szükségessége, választás és a szeretet logikája, személyes élethivatás

5. Világi keresztény sajátos hivatása

Mi a világi keresztény sajátos hivatása? Világi lelkiség

6. Család teológiája

Házasság, test teológiája, férfi és nő

szexualitás, gyermeknevelés

7. Világba való küldetés

evilági rend szolgálata, munka teológiája, kultúra, politika

8. Szerzetesség

Jézus és a fogadalmak, Szerzetesség lényege és ideálja. Története, rendalapítók stb.

9. Papság

Krisztus papsága. Papság ideálja, lényege, feladata története, cölibátus

10. Életállapotok egymáshoz való viszonya

Mi a kapcsolat az életállapotok között? Karizmák szerepe az Egyházban, egymáshoz való kölcsönös viszonyuk, hierarchia?  Életállapotok és a világ, megkülönböztetés eltérő volta

11. Személyes élethivatás

Hívás teológiája (személyes, fokozatos, történelmi, közösségre irányul, qvalitative, komplex). Szabadság és Isten akarata. Hogyan találhatom meg az élethivatásomat? A megkülönböztetés és eszközei.