Dr. Szerletics Antal

Időpont: Hétfő 20.00

A tantárgy leírása:

A kurzus célja, hogy általános betekintést nyújtson a jogrendszer működésébe néhány specifikus problémára fókuszáló jogeset megvitatásán keresztül. A félév során különös figyelmet fordítunk néhány alapjogi kollízió megtárgyalására illetőleg sort kerítünk a jogi moralizmus és paternalizmus problémáinak vizsgálatára is (az erkölcsi normák jogi úton történő kikényszerítése és az önkárosító cselekedetek állami tilalmának).

Követelmények:

  1. Az órákon való aktív részvétel

  2. Referátum tartása (a megadott olvásmánylista alapján)

  3. Zárthelyi dolgozat

Előfeltétel:

  1. Tantárgyi előfeltétel nincs.

  2. Angol nyelvtudás szükséges.

A tantárgy felépítése:

  1. Bevezetés igazságosság és jogszerűség – pozitivizmus és természetjog – a jogrendszer antinómiái – igazságosság, jogbiztonság, célszerűség – a visszaható hatályú jogalkotás – a nürnbergi perek – az újjáéledt természetjog – Gustav Radbruch.

  2. A jogi realizmus és a kritikai jogelmélet – tényszkepticizmus és szabályszkepticizmus – ‘law in books’ és ‘law in action’ – Oliver Wendell Holmes és Jerome Frank – a jog mint a politikai uralom eszköze – Duncan Kennedy és Roberto Unger.

  3. A jogrendszer felépítése vajon szabályok rendszere a jog? – H.L.A. Hart és Ronald Dworkin álláspontja – elsődleges és másodlagos szabályok joghézagok – a jog nyitott szövedéke – elvek és szabályok – Riggs v Palmer – Donoghue v Stevenson.

  4. Az emberi jogok filozófiai megalapozása – a természetes jogok eszméje – Thomas Hobbes és John Locke utilitarizmus – Jeremy Bentham és a természetes jogok kritikája – Kant – a természetes jogok jogiasodása’ – emberi jogi dokumentumok és deklarációk – Queen v Dudley and Stephens.

  5. Az emberi jogok kategorizálása – az alapjogok három generációja Henry Shue elmélete – az univerzalizmus-relativizmus vita – az emberi jogok közösségelvű kritikája.

  6. Jogi moralizmus (A Hart-Devlin vita)

    1. H.L.A. Hart: Law, Liberty and Morality (London: Oxford University Press, 1963) 1. fejezet

    2. Müller v Switzerland.

  1. Erkölcs és magánélethez való jog I. (homoszexualitás)

  1. John Corvino: Homosexuality and the Moral Relevance of Experience, in Hugh LaFollette (ed.): Ethics in Practice (Cambridge, Mass.: Blackwell, 1997)

  2. Dudgeon v UK; Bowers v Hardwick; Lawrence v Texas.

  1. Erkölcs és magánélethez való jog II. (abortusz és eutanázia)

  1. Judith Jarvis Thomson: A Defense of Abortion, in Hugh LaFollette (ed.): Ethics in Practice (Cambridge, Mass.: Blackwell, 1997)

  2. Pretty v UK

  3. Roe v Wade; Tysiac v Poland; Vo v France.

  1. Jogi paternalizmus

  1. Gerald Dworkin: Paternalism 56 The Monist 64 (1972)

  2. Richard Thaler – Cass R. Sunstein: Nudge - Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness (London: Penguin, 2009)

  3. Wackenheim v France.

  1. Összefoglalás