Bevezetés a nemzetközi kapcsolatokba

 

1. hét – bevezető óra

Bemutatkozás. A kurzus céljának és tartalmának bemutatása, a kurzus menetének, követelményeinek ismertetése. Alapfogalmak tisztázása.

 

2. hét – alapfogalmak

A nemzetközi kapcsolatok meghatározó szereplői, intézményei, nemzetállamok vs. nemzetközi szervezetek, a nemzetközi jog szerepe a nemzetközi kapcsolatokban.

 

3. hét – a modern nemzetközi kapcsolatok kialakulása

Nemzetközi kapcsolatok a 2. világháború után: történelmi áttekintés 1945-napjainkig.

(legfontosabb állomások, események, évszámok, egyezmények, találkozók, az események jelenlegi rendszerre való hatása)

 

4. hét – a modern nemzetközi kapcsolatok kialakulása 3.

Nemzetközi kapcsolatok a 2. világháború után:  a modern nemzetközi intézményrendszer kialakulása, annak szerepe a mai rendszerben.

 

5. hét – nemzetközi kapcsolatok napjainkban

A nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdései – együttműködés, válságok és konfliktusok, Nyugat és a Nyugaton kívüli világ.

 

6. hét – nemzetközi kapcsolatok napjainkban 2.

A nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdései – együttműködés, válságok és konfliktusok, Nyugat és a Nyugaton kívüli világ.

 

7. hét – nemzetközi kapcsolatok napjainkban 2.

A nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdései – EU, európai külpolitika.

 

8. hét – a nemzetközi kapcsolatok etikai kérdései

Emberi jogok a nemzetközi kapcsolatokban, a nemzetközi beavatkozás és a háború indításának jogosságának kérdései, fejődő és fejlett országok, humanitárius segélyezés, nemzetközi fejlesztés és együttműködés.

 

9. hét – prezentációk

 

10. hét – prezentációk, a kurzus lezárása

 

Kötelező olvasmányok

 

Henry Kissinger: Diplomácia, PANEM Kft, 2008.

 

Nemzetközi kapcsolatok története, Pannonprint Kft, 2009.

 

Házi feladat, kurzuszáró vizsga

 

A házi feladat elkészítése, az órára való készülés hétről hétre kötelező. A házi feladat elsődleges célja a kurzuson tanultak gyakorlati életben való alkalmazása, a nemzetközi kapcsolatok alapfogalmainak, szereplőinek mai rendszerben való elhelyezése, a nemzetközi folyamatok valós értelmezésének elősegítése.

 

Fenti célt minden héten egy szakmai folyóirat (Foreign Affairs, The Economist, The International Herald Tribune stb.) aktuális cikkének értelmezése és feldolgozása által segíti a kurzus, a cikkeket a kurzust tartó tanár jelöli ki és biztosítja  a hallgatók számára, arról a következő óra elején beszélgetést, vitát kezdeményez, segítve és irányítva az értelmezés menetét.

 

A kurzus sikeres lezárásához egy 8 – 12 oldalas dolgozat benyújtása, s annak órán való prezentálása szükséges. A dolgozatok egy-egy tetszés és egyéni érdeklődés szerint választott ország, regionális tömörülés külpolitikájának elemzéséről, egy múltbeli vagy aktuális konfliktus körüljárásáról, vagy a nemzetközi kapcsolatok terét érintő tetszőleges kérdésről kell, hogy szóljanak. A választott témákat a kurzusvezetővel előzetesen egyeztetni kell, aki szükség esetén a dolgozat felépítésében, a szükséges szakirodalom megtalálásában is segítséget nyújt. A dolgozatokat írásban kell benyújtani, valamint azokat a kurzus időkeretein belül egy Power Point bemutató segítségével prezentálni is szükséges (az időkeret a hallgatók számától függően alakul).