Parditka Zsófia: Lépések az önismeret felé

(önismereti kiscsoport kollégistáknak)

 

Az emberek már az ókorban is foglalkoztak az önismerettel. Erre az egyik leghíresebb példa a Delfi jósda, ahol a jövő titkát keresték a kor nagyjai, és bár kérdéseikre válaszoltak a jósok, a belépés előtt a kapun mégis a következőt olvashatták: „Ismerd meg önmagad”. Az idézet is jelezte, hogy a legfontosabb kérdésekre a válaszokat saját magunk megismerése útján találjuk meg.

 

Tapasztalatom szerint az önismeret fejlesztése nem egy az egyén fejlődésének területei közül, hanem minden személyiségbeli vagy viselkedésbeli változás alapja és eszköze. Minden képességünk, készségünk, talentumunk kiteljesedése jó önismeret által valósulhat csak meg.

 

A leendő csoporttagok abban az életkorban vannak, ahol a legfontosabb feladat az identitás keresése és megszilárdulása. Ezért különösen fogékonyak az önmagukra irányuló kérdésekre. Nagy lehetőség adódik arra, hogy a megfelelő kérdések mentén szélesedjen a látókörük és komoly személyiségfejlődésen menjenek keresztül. Ezen belül az önismeretei csoportok jellemzően a következő területeken idéznek elő pozitív irányú változást a csoporttagokban:

  1. A személyközi nyitottságban, vagyis abban a készségünkben, amivel másokhoz viszonyulunk.
  2. Az én-azonosság növekedésében, vagyis abban, hogy növekszik a csoporttagok önbecsülése, autonómiája, az énhatáraik kiterjednek, ami a személyiség nagyobb stabilitásában mutatkozik meg.
  3. Növekszik  a tolerancia és az elfogadás másokkal, mások véleményével és hibáival szemben.
  4. Módosulnak a problémakezelő stratégiák, a kitérő vagy menekülő viselkedést felváltja a szembenéző attitűd.

 

Legfontosabb eszközeink az önismereti kiscsoportban a fenti célok megvalósításához az érzések kifejezése,  mélyebbre hatoló csoportoknál akár az önfeltárás, továbbá a visszajelzés és a közösségi élmény adása. Talán az egyik legtartósabb hatást az a kognitív tanulás idézi elő a kiscsoportban, amelyet belátás követ.

 

A tervezett kiscsoport időtartama (20 óra) arra ad lehetőséget, hogy a résztvevők betekintést nyerhessenek a kiscsoportos önismeretszerzés módszerébe, és remélhetőleg kedvet kapnak egy hosszabb önismereti munka megkezdéséhez.

Figyelem! A kurzus nem a szokásos heti bontásban kerül meghirdetésre! Részletek itt: www.szentignac.hu/naptar