Vallásos giccs és vallásos művészet

Varga Mátyás o.s.b.


Kreditérték: 4 kredit
Időpont: szerda 20:00-21:30
Helyszín: PT 

Keretszám: max. 12 fő



A kurzus leírása:

Szűkebb vagy tágabb környezetünkben nem egyszer találkozunk olyan vizuális alkotásokkal (képekkel, szobrokkal, filmekkel), amelyeket esztétikailag nem tartunk kielégítőnek, s ezek egy részét "giccsnek” vagy "giccsesnek” szoktuk nevezni.

Úgy tűnik azonban, hogy a giccs kizárólag az európai kultúrában vált reflektált  jelenséggé, s talán nem is olyan régen...

Ebben a félévben azt vizsgáljuk, 1) melyek voltak azok a szociológiai, vallási és esztétikai hatások, amelyek a művészeten belüli hasadáshoz vezettek, 2) hogy a giccs megjelenése, hogyan hatott vissza a művészetre, a vallásra, 3) s hogy volt-e speciális hatása a vallásos művészetre.

Várom mindazok jelentkezését, akik szeretnék - e nem szokványos kérdésfelvetés szempontjéából - differenciáltabban látni vizuális környezetüket, akik érdeklődnek a művészetek iránt, s akik szívesen vesznek részt ezeknek a kérdéseknek a megbeszélésben.

Örülnék, ha az órához kapcsolódóan alkalmanként el tudnánk menni kiállításra, színházba, esetleg műterembe és/vagy színházi próbára is.


Tematika:

Van-e általános definíciónk a giccsre?

A giccs létrejöttének szociológiai magyarázata

A giccs létrejöttének esztétikai magyarázata

A befogadás kritériumai

Modern és posztmodern

Esettanulmányok (a félév lezárásaként konkrét esetek vizsgálata)



Irodalomjegyzék:

Karl Pawek: A keresztény giccs, in:Gillo Dorfels: A giccs -- A rossz ízlés antológiája, Gondolat, Budapest, 1986, 135-142.

Hermann Broch: A gonosz a művészeti értékek rendszerében, in:Gillo Dorfels: A giccs -- A rossz ízlés antológiája, Gondolat, Budapest, 1986, 66-72.

Hermann Broch: Néhány megjegyzés a giccs problémájáról, in:Gillo Dorfels: A giccs -- A rossz ízlés antológiája, Gondolat, Budapest, 1986, 50-65.

Umberto Eco, A rossz ízlés struktúrája. In: A nyitott mű, Gondolat, Budapest, 1976, 201-270.

Walter Benjamin: The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction (a legtöbb Benjamin-válogatásban benne van)